8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Został on zainicjowany w 2007 roku. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), utrwalanie dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentracje uczniów.
Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest właśnie kampania “Śniadanie Daje Moc”.
Nasz szkoła już po raz trzeci aktywnie uczestniczy w tej akcji. Uczniowie naszej szkoły po raz kolejny z wielkim entuzjazmem wykonali kolorowe, zdrowe i niepowtarzalne kanapki. Wszystkie wyglądały bardzo okazale, a co najważniejsze zostały przygotowane tylko ze zdrowych składników.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepszą koncentrację i siłę. Podsumowując akcję przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego Anna Krasuska i Grzegorz Grzyb przypomnieli naszym najmłodszym ogólne zasady zdrowego odżywania na podstawie Piramidy Żywienia.Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał w prezencie od organizatorów pyszny i zdrowy jogurt.
Zdrowe śniadanie to najlepszy start w nowy dzień! Pamiętajmy o tym każdego dnia!
Agnieszka Bartczak – Krzewicka